Kopaonik Srbija

Kopaonik

Neki kažu najlepša planina u Srbiji. O tome se može naširoko diskutovati. Verovatno je adekvatnija reč koja stoji pre sinonima Kopaonik da je najpoznatija, najpopularnija i najveća u južnom delu republike Srbije, dužinom od preko 70km.

Prevoz Nis Kopaonik

Ovaj planinski masiv ime je dobio u stara vremena po brojnim rudnicima koji su ispunili ovu planinu. Kopalo se u srednjem veku po celoj planini, tražili srebro, gvožđe, olovo, bakar, zlato. Neki od aktivnih rudnika na ovoj srpskoj planini je rudnik olovo-cinkane rude – Belo Brdo, Trpča, Novo BrdoKišnica, Stari Trg.

Geografija

Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh koji se nalazi  na 2.017 metara  nadmorske visine. Ime je dobio po najpoznatijem srpskom biologu, botaničaru i prirodnjaku Josifu Pančiću, čiji se mauzolej nalazi na samom vrhu ovog planinskog masiva koji nosi njegovo ime. Na samoj planini se nazali i nacionalni park Kopaonik, koji je proglašen rezervatom prirode 1981. godine.  Stanište je mnogoborjnih i najrazličitijih vrsta i biljaka i životinja. Karakterišu ga i četinari i listopadno drveće, ogromni pašnjaci u nižim delovima.

Kako do Kopaonika

Mesta koja gravitiraju Kopaoniku ( a ne obratno ) najviše zbog turizma su Raška i Brus a tu su i Jošanička Banja, Brzeće. Najbliži aerodrom ovom ski centru su aerodrom u Nišu, Kraljevu i Prištini, od kojeg su udaljeni 115, 130 i 155km. Od srpskog najvećeg aerodroma u Beogradu, aerodroma Nikola Tesla do Kopaonika ima 270km i nekih otprilike 4 sata vožnje autoputem Miloš Veliki. Sa zapadne strane prilaz Kopaoniku, ko dolazi iz pravca Kraljeva i Raške, je kroz Jošaničku banju dok za one koji dolaze sa istoka, iz Niša, Kruševca i ostali mesta jugoistične Srbije je preko Brusa i Brzeća.

Turizam

Iako Kopaonik ima preko 200 sunčanih dana godišnje, apsolutni je skijaški centar u prečniku od preko 500 km. Sneg se zadržava na ski stazama i po celih 6 meseci što skijašku sezonu ume da produži do samog kraja aprila.

Iako je mahom prepoznat kao zismki turistički centar, ljubitelji prirode će uživati i u prolećnim i letnjim mesecima u dugim šetnjama i biti svedoci šarenolokosti flore i faune ove predivne planine. Veliki broj geotermalnih voda je uzrok postojanja banja i lečilišta u kopaoničkom basenu. Najpoznatije su Jošanička banja, Mataruška, Sijarinska, Lukovska, Vrnjačka banja. Takođe, prepun izvora vode kao što su Vrelo duboko, Gejzir Gvozdac, Marina Voda itd, reka Barska reka, Gobeljska reka, Duboka reka itd. Tu su i poznate stene u ovom kraju – Pajin Grob, Jenkov Breg, Lisičja Stena, Vučak – Karaman, Suvi Vrh, Babin Grob …

Skijanje

Apsolutno, dominantno najposećeniji skijaški centar u Srbiji. Prvi zapisi o sportskom skijanju datiraju iz vremena od pre II svetskog rata, u pitanju je 1935.godina. Tokom ratnih dejstava, planinarski dom tada sagrađen je potpuno uništen, tako da je novi sagtađen pedesetih godina XX veka.

Ukupna dužina ski staza na kopaoniku je 62 kilometra. Ima ih alpskih, nordijskih kao i onih za slalom. Tri staze, i to Karaman Greben, Malo jezero i Pančićev Vrh imaju mogućnost noćnog skijanja jer su pokrivene reflektorima. Većina staza na Kopaoniku su opremljene sistemom za proizvodnju veštačkog snega, tako da ćete  i u hladnim a bez snega danima neometano da uživate u ovom sjajnom sportu.

Sistem žičara je besprekorno organizovan, može vas odvesti do svih bitnih tačaka u celom ski kompleksu. Od 2021. godine je puštena u rad i žičara koja od Brzeća vozi do samih vrhova Jedina bi zamerka mogla biti cena ski pasa, koja je skuplja i od nekih mnogo ozbiljnijih ski centara u Evropi.

Naravno, tu je i veliki broj ski škola da one najmlađe i one koji u mladosti nisu naučili da skijaju, pokažu prve ski „korake“. Postoje čak i ski vrtići za one najmlađe, dok je individualni ski čas preko 50eur po satu. Za one koji ne uživaju u apsolutnom adrenalinu koji skijanje pruža, tu je i par staza za sankanje.

 

Smeštaj

Za sve one sa ne baš plitkim džepom, u ponudi je smeštaj od niže srednje do najvišlje cenovne kategorije. Na samim vrhovima je izgrađen ogroman kompleks manjih i većih hotela, tako da je ponuda smeštaja više nego odlična. Neki od poznatijih hotela:

  • Hotel Grand Kopaonik
  • Hotel Putnik Kopaonik
  • Gorski Hotel & Spa
  • Kraljevi cardaci
  • Hotel Milmari

Takođe je u ponudi i ogroman broj vila i manjih smeštajnih jedinica:

  • Kostovac Boutique Homes
  • Vila Despotovic
  • Vila Dizdarević

 Ostale aktivnosti

Za one koji nisu vični skijanju i zimskim čarolijama i posetili su Kopaonik tokom letnjih meseci, imaće sreće ukoliko se u vreme njihovog boravka na ovoj planini dešavaju dani borovnice. Imaće prilike da probaju sveže ubrane šimske plodove i da budu  član žirija iako se time nikada nisu bavili. Kopaonik je takođe mesto održavanja biciklističke trke pod nazivom Tri strane Kopaonika gde samo najspremniji uspevaju da savladaju prezahtevne staze.

Tokom letnjih meseci jako je posećen i Adventure park, sa delovima namenjenim kako za decu, tako i za odrasle. Takođe je interesantno i panoramsko razgledanje planine žičarom.

Mnogi studenti Univerziteta u Nišu koriste blizinu ove planine i idu na skijanje.