Aerodrom Skoplje

Aerodrom Skoplje

Aerodrom u Skoplju je napravljen 1928. godine. Prvi let 1929. godine je bio do prestonice tadašnje Kraljevine Jugoslavije – Beograda nacionalnom kompanijom Aeroput.

Godinu dana kasnije, ta linija je produžena do Soluna i Atine dok je 1935. godine uvedena i linija koja je preko Beograda i Zagreba išla za Beč.

U periodu posle drugog svetskog rata do raspada Jugoslavije, sa aerodroma Skoplje se moglo leteti ka brojnim aerodromima u zemlji i inostranstvu. 2006, godine vlada Bivše Jugoslovenske Republike  Makedonije menja ime aerodroma u Aleksandar Veliki, što je kuriozitet obzirom da se na samo 300km od Skoplja nalazi aerodrom koji nosi isto ime, aerodrom Aleksandar Veliki u Kavali.

Prevoz do aerodroma Skoplje

Aerodrom SkopljeMeđutim, unapređivanjem odnosa Skoplja i Atine 2018., aerodrom u Skoplju ponovo menja ime u Internacionalni aerodrom Skoplje, odkada i kreće vazdušni saobraćaj između ove dve države.

Zadnjih godina raste broj putnika koji lete sa ovog aerodroma, i prevazilazi broj od 2.000.000. Iz Skoplja možete leteti do Beograda. Zagreba, Atine, Beča, Ciriha, Dubaija, Varšave. Istanbula, Dohe, Barselobe, Bazela, Berlina, Bratislave, Bremena. Brisela, Budimpešte, Kelna, Kopenhagena, Dortmunda, Aindhovena, Frankfurta. Fridrihhafena, Geteborga, Hamburga, Karlsruea, Hanovera, Larnake, Londona. Malmea, Malte, Milana, Minhena, Nirnberga, Osla, Pariza, Rima, Stokholma, Turkua, Vaksjoa i Venecije.

Pristutna je većina kontinentalnih aviokompanija, kao što su : Croatia Airlines , AirSerbia , Turkish Airlines , SwissAir , Catar Airways , Austrian, Aegean , WizzAir , …

IATA kôd ovog aerodroma je SKP