Grad Sofija – Bugarska

                                   Grad Sofija – Bugarska

Sofia – Bulgaria

je glavni i ujedno najveći grad Republike Bugarske. Prvi utisak koji ovaj grad odaje nekome ko dolazi iz Srbije je da ima velike sličnosti sa Beogradom. Slične su veličine, približnog broja stanovnika, u jednoj ulici vidite sjaj u drugoj bedu. Izađete iz  centra grada – štroka i prljavština. Jedan od jačih utisaka je prilaz aerodromu sa severoistočne strane – koji prolazi kroz cigansku malu.

Jako veliki broj ljudi koristi  prevoz Beograd – Sofija

Pozicija grada

Grad se nalazi u sofijskom polju, ogromnoj, porilično ravnoj kotlini obzirom na nadmorsku visinu, smešten između planina, Vitoša, Ljuljin  i Stara Planina. Nalazi se na nadmorskoj visini od skoro 600m što je čini jednom od višljih presonica u Evropi. Interesantno je da pored Madrida, jedna od retkih prestonica Evrope kroz koju ne protiče neka bar malo veća reka.

Istorija

Istorijski podaci pokazuju da je prvu naseobinu na tom prostoru uspostavilo pleme Serdi po kojima je SofijaiI dobila svoje prvo ime – Serdika. Bila je deo Rimskog carstva, a od IX veka centar Bugarske carevine, Vizantije, da bi, kao I večina balkanskog poluostrva pala pod vlast Osmanke imperije, sve do kraja XIX veka.

Ime

Sadasnje ime je dobila po crkvi Svete Sofije koja se sagrađena u XIX veku na ostacima rimskog  amfiteatra iz IV veka. Ime Serdika se vremenom gubilo, tako da se može slobodno reći da sadašnji naziv datira iz XIV veka.

Turističke znamenitosti

Stvarno je puno istorije ispisano u ovom gradu.

 • Glavni gradska atrakcija i najčešće posećivan objekat je crkva Aleksandra Nevskog, koju su Bugari podigli u znak zahvalnosti povodom Rusko Turskog rata u drugoj polovini XIX veka posle koga se Bugarska oslobodila viševekovnoh ropstva pod Turcima.
 • Crkva Svete Nedelje ili kako je neki zovu Crkva Svetog Kralja je još jedan pravoslavnih hram u Sofiji. Sedište je sofijske episkopije. Pretpostavlja se da je izgrađena u XX veku, najverovatnije kao i sve tadašnje crkve u Bugarskoj, od drveta. Nakon velikog požara u XIX veku je cela izgorela, nakon čega je obnovljena I poprima današnji izgled. Kod pravoslavnih vernika poznata kao I Crkva Svetog Kralja jer u njoj počivaju mošti srpskog kralja Milutina, koje su 1460. Godine prenešeneiz Srbije pod najezdom Osmanlija.
 • U gradu poznata kao Ruska Crkva je Crkva Svetog Nikole Čudotvorca sagrađenu na mestu džamije I svojevremeno sagrađena za Ruse koji su živeli i žive u ovom gradu.

Šta još videti u Sofiji

Jedan od lepših bulevara, ako ne i najlepši u ovom šarenolikom gradu je Vitoša Bulevar, koji je ime dobio po planini koja robusno, sa svojih preko 2.000m metara stoji nad gradom – planini Vitoša. Široka pešačka zona sa obiljem ugostiteljskih I drugih objekata za šoping kojom, kada se šetate sve vreme, kratajući se prema NDK, posmatrate bele do samog početka leta, vrhove ovog planinskog masiva.

Veliki je broj divnih građevina nastalih u XX veku.  Zgrada parlamenta  – takozvano Narodno Sobranie, sedište I palata predsednika države, zgrade svih mogućih ministarstava – pravde, finansija itd izgledaju predivno i uređeno.

Univerzitet

Zgrada Univerziteta u Sofiji je markantog izgleda na lepoj lokaciji blizu najvećih sofijskih parkova, u blizini Orlovog mosta. Nemojte se zbuniti, iako nema reka u Sofiji, Bugari su imali potrebu da prave mostove – verovatno da svojoj prestonici daju kosmopolitski izgled.

Universitet u Sofiji, koji nosi naziv Sveti Kliment Ohridski je osnovan  1888. godine. I u njemu ima 18 fakulteta.

Sport

Što se tiče stadiona u Sofiji, ima ih nekoliko  značajnijih I većih I to : Vasil Levski, koji je ujedno I nacionalni stadijum, stadion CSKA, Lokomotiv, Slavia kao i stadion Levski.

Jedan od nacionalnih sportova Bugarske je odbojka, stoga se s vremena na vreme u Sofiji održavaju značajni  turniri poput Evropskog prvenstva.

Šoping u Sofiji

Kao i svaka prestonica i Sofija je prepuna ponude noćnog života, provoda, restorana, šoping molova i tako dalje ..

Najposećeniji a ujedno i najveći molovi su:

 • The Mall
 • Mall of Sofia
 • Sofia Ring Mall
 • Serdika Mall
 • Bulgaria Mall

Sve moguće i nemoguće svetske I lokalne brendove ćete naći u ovim grdosijama. Najbolji tajming za kupovinu su definitivno januar I avgust kada stavrno možete naići na sjajne popuste. Najbolje po vas da ste ili sitni ili krupni, jer se srednje velikiče odeće I obuće ili prve prodaju ili uopšte I ne dočekaju sniženja – kako se na bugarskom jeziku kaže – отстъпка или намаление J

Gde izaći

Pregršt klubova, barova, taverni, restorana, kafana. Poznatija imena su:

Restorani:

 • Skapto – Iskar
 • Taj Mahal Restaurant
 • Shtaslivetsa Vitoshka
 • Olio D’Oliva
 • Niko’las

Klubovi:

 • Karusel
 • Sugar Club
 • Yalta
 • Club Mixtape5
 • Bedroom Premier Club
 • Culture Beat Club
 • Rock’n Rolla
 • PM Club
 • Exe club

Saobraćaj u Sofiji

Iako na prvu deluje haotično, saobraćaj u Sofiji je odlično organizovan. Pride što je javni prevoz rasterećen postojanjem gradskog Metroa koji vozi dve linije. Saobraćajna kultura je, moram priznati, na zavidnom nivou. Uvek ima slobodnih parking mesta za invalide, uvek će te biti pušteni da se uključite iz sporedne ulice, da promenite saobraćajnu traku.

Aerodrom Sofija

Aerodrom u Sofiji se sastoji od dva terminala, starijeg, sagrađenog pre drugog svetsko rata i drugog, novijeg i  većeg,  Terminala 2, koji je sredstvima evropske unije završen 2009. godine. Do aerodroma se može doći iz dva pravca, bulevarom Bruksel, koji spaja Tsarigradsko Shose sa aerodromom, i preko severne tangente, kroz živopisnu cigansku malu.