Kafane u Nišu i okolini

Kafane u Nišu i okolini

Šta se i gde dobro jede u Nišu, koje kafane bi trebalo posetiti i šta poručiti.

Specifična pozicija Republike Srbije na evropskoj mapi, ta lokacija gde se sreću I prepleću zapadna I istična kultura, daje joj neku vrstu različitosti kojom se može pohvaliti mali broj prostora u svetu.

Ta kulturološka različitost se itekako prelila kako u kuhinje srpkih domaćinstava tako i po omiljenim mestima okupljanja stanovnika Srbije I njihovih gostiju – kafanama.

 Po srpskim, a pogotovo kafanama juga Srbije I Niša, često se u meniju ugostiteljskih objekata nalaze jela I “home made” specijaliteti, gastronomske čarolije koje su se iz domaćinstva prelile u kafane.

Bilo da je to poslovna poseta Nišu  dolazak u posetu rodbini ili prijateljima, poseta nekom od festivala u gradu ili pak dolazak na neki sportski događaj, a domaćin ga odvede na ručak ( koji u šali Nišlije često nazivaju laganim doručkom koji se produži do kasno u noć ), ili  samoinicijativno ode da obeduje, taj “događaj” pamti ceo život I ostaje glavna asocijacija kada je najveći grad juga Srbije – Niš, u pitanju – a to je hrana.

Ne bih da taksativno I kvalitativno ređam kavane u Nišu, jer svako ima svoje mesto gde mu konobari znaju ime, gde mu je druga kuća, gde dolazi I da se socijalizuje I da bude sam.

Legendarni Nišlija Duško Radović je dao najsjajniju definiciju o kafanama :

“ – Šta rade muškarci po kafanama ? Ništa ne rade.

A šta pričaju tamo ? Ništa posebno.

Pa zašto onda sede po kafanama ? Baš zato. “

Ne mogu da odolim da prva kafana koju ću spomenuti bude baš ona u kojoj je najkvalitetnija hrana u ovom delu Srbije, a zasigurno, koliko god hrabro deluje ova konstatacija, najbolji roštilj u Evropi I mesto gde konobari znaju moje ime.

 Kafana Mrak

Institucija. To bi bila odgovarajuća reč kada bi morao da samo jednom rečju opišem ovo mesto. Iako sam prilaz I lokacija ovog ugostiteljskog objekta ne obećavaju ( objekad se nalazi u niškom naselju Ratko Jović, na izlasku iz Niša ka autoputu i naplatnoj stanici Niš – Sever) pa možda čak I sam interijer kafane, odmah po zaposedanju borbene pozicije počinjete da shvatate da ste došli na pravo mesto. Konobari ljubazni, kulturni, nenametljivi, meni je višejezičan, a ovakvom vinskom kartom se mogu pohvaliti samo ekskluzivni restorani u Beogradu I Novom Sadu. Na jugu Srbije se zna. Bez rakije se ne počinje ništa pa ni ručak u kafani. Široka paleta raznih srpskih proizvođača vam omogućuje da izaberete ovaj aperitiv po izboru: šljiva, dunja, viljamovka, kajsija, loza, travarice I tako dalje. Salate se dele na zimske I letnje. Zimi je nazaobilazan spoj pihtija, kiselog kupusa I ajvara, dok su u letnjoj sezoni to moravska I vitaminska salata. Uz uvek sjajan izbor sireva, apsolutna je preporuka trljanica (pomešani kravlji sir, pečena paprika, malo belog luka I maslinovog ulja) koja je na meniju tokom cele godine.

Roštilj !

Šta reći … U svakom slučaju treba obavezno probati pljeskavicu ( bilo juneću ili ovčiju ), punjena pileća prsa, kiflice od mesa, seljačku vešalicu, dok sam lično čuo pohvalu jednog građanina Sjedinjenih Američkih Država da su mu stejkovi poseban ugođaj, da je proputovao ceo svet I da u životu nije pojeo bolji biftek na jajetu nego u kafani Mrak Mileta Stojkovića na bulevaru 12. Februar u Nišu !

Izborom piva bi se mogle pohvaliti I prometnije pivnice u Nišu. Kada me neko pita kakva je bre to kafana, kako im ne bih naširoko opisivao kao vama ovde, samo im kažem “jedina poznata ličnost koja nije došla u kafanu Mrak, a boravila je u Nišu je Novak Đoković”.

Sportisti, glumci, političari, ambasadori, estradne ličnosti izgleda da ne mogu da zamisle svoj dolazak u Niš, a da ne dođu u ovu kafanu. Interesantno je da je I pored svih tih poznatih ličnosti ovaj objekat I dalje zadržao status kafane I nije prerastao u restoran. I dalje tu običan svet svrati na pljeskavisu s nogu ili na po jednu rakijicu.

Kafana Biser

Jedna od starijih kafana u Nišu, kojom gazduje gospođa Marta ima tri objekta u Nišu. Ukoliko leti želite da na brzinu popijete piće ili pojedete nešto na bocku, bašta, koja se u stvari nalazi na trotoaru u ulici Koste Stamenkovića I pod pedesetogodišnjim lipama je pravi izbor. Zimi ćete imati privilegiju da posle boravka u unutrašnjosti ove kafane mirišete na roštilj I dim danima. Objekat na teniskim terenima u Jadranskoj ulici, uz samo Nišavu I pod zidinama drevne niške tvrđave, je pravo mesto za ugasiti žeđ I skloniti se od gradske vreve I vrućine tokom letnjih dana. Kobasica tamo ima božanski ukus.

Kafana Orač

Smeštena na početku legendarne Knjaževačke ulice u Nišu, preko puta starog Nitex-a, sada proizvidnim hala Italijanskog Benetona, nalazi se sjajna kafana, omiljeno mesto mnogih Nišlija I njihovih gostiju – Kafana Orač. Šta god poručili tamo, nećete pogrešiti, ali je ipak topla preporuka otići tamo oko 13h, jer bolje jagnjeće pečenje ćete teško pojesti u Nišu.

Kafana Galija 

Kafana Galija, jedna od najstarijih, ako ne I najstarija kafana u Nišu, kafana po kojoj je ime dobila legendarna niška rok grupa –  Galija, se nalazi u samom epicentru Niša – u ulici Nikole Pašića a ima I svoju letnju baštu u boemskom delu Niša – kazandžijskom sokačetu. Često goste zabavljaja kvalitetna akustična muzika u izvedbi najboljih niških muzičara.

Kafana Amerikanac

Takođe, kafana koja sa prekidima postoji preko 40 godina je kafana podno Kovanluka u Nišu – u Kovanlučkoj ulici u Nišu – Amerikanac. Ono pto je izdaja od ostalih niških ugostiteljskih objekata je što kafanu drži poznati niški muzičar Saita koji ujedno sa svojim bendom svira u istoj. Šta se sve tu može čuti iz opusa Šabana Bajramovića i ostale ciganske muzike je maestralno. Čista emocija.

 Nišlijska Mehana 

Takođe jedna od starijih kafana u najvećem gradu juga Srbije je Nišlijska Mehana, smeštena u divnoj Prvomajskoj ulici u Nišu. Izdvaja je sjajna vinska karta raznih srpskih malih proizvođača vina, divan ambijent u podrumu iste I  poruka na već rezervisanom stolu –  Zadocnija si !

Kafana Mali podrum

U srcu Niša, ali opet van buke I gužve, nalazi se kafana Mali podrum. Zašto se tako zove ? Pa zato što je pre nekih dvadesetak godina otvorena u podrumu jedne kuće u ulici Stevana Nemanje. Karakterišu je mala bašta ispod divnog drvoreda, uvek sveže I ukusne salate kao I ovčija kobasica I pečenja  koja su u, kako stare Nišlije kažu, ručkovo vreme ovek vruća.

Kafana Dagi Plus

Spečifinost ove kafane, koja se nalazi u niškom naselju Trošarina, u ulici Radmile Kovačević, su svi mogući I nemogući specijaliteti od ovčijeg mesa. Pamtim svoj davni dolazak u ovu kafanu, na nagovor prijatelja I odgovor konobara kad sam ga pitao koje belo vino ima za špricer – ima ono koje ću ti donesem. U neke kafane se ide samo jednom J

Kafana Tri Fenjera

U neposrednoj blizini niške zelene pijace i niške Banovine – u kojoj se nalazi I uprava niškog Univerziteta, nalazi se jedna takođe stara kafana – Tri Fenjera. Ukratko – ukoliko želite da se ozbiljno omastite I da ne jedete sledeća dva dana, ovo je pravo mesto za Vas. Svinjska butkica I teleći repovi. Traže litre špricera ili piva. Preporuka – ne jesti posle 15h jer se vari do sutra u isto vreme. Masno a slatko, lepi se za prste. Neverovatno.

Kafana Skadarlija

Kafana koja postoji od 1987. godine, koja od svog otvaranja nije promenila svoj izgled ni enterijer. Par požutelih klima je instalirano početkom XX veka, plekane piksle I karirani stolnjaci zamenjeni nekariranim pre desetak godina, ćilimi na zidu još nose prašinu iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavie, lampioni koji više iznad svakog stola upitno vise sa plafona koji osvatljavaju ovaj egzotični prostor dok gosti u zanosu žive muzike I alkohola, mahom tokom zimskih meseci, ne odšrafe sijalice I nastave svoj provod samo od osvetljenja koje stiže sa bandera u ulici Dušanovoj. Tokom dana, stecište svakojakog sveta koji, kao u izlogu, ljušti svoj treći Vinjak ili pije prvu jutarnju domaću kafu pokušavajući da opere fleke od sinoć. Ova kafana ima dušu, definitivno, a muzičari I konobari boje je I daju taj staroniški šmek. 

 Kafana Roštiljko

Najmađa od svih gore spomenutih je kafana Roštiljko u ulici Urša Predića u Nišu, ali jednako dobra ali I specifična kako po gotovim jelima koje su naše bake spremale, tako I po sjanom roštilju I Rajskom roze vinu, prijatnoj bašti I uvek ugodnoj muzici. Sa zvučnika se neretko čuje ska, rege I rok ritam.  

Nemoguće je moru niških kafana nabrojati sve. Poseban ugođaj je posetiti male kafane, lokalne bircuze koje ima apsolutno svako niško naselje.

Neka omiljena mesta pojedinih Nišlija su I kafane Zlatković, Amfora, Zlatni Dukat, Olio, Kabak, Verige, Kod Rajka, Stari Jastrebac, Dušanov Konak, Lion Plus, Svrljižanka itd itd ..

U svakom slučaju možemo sa sigurnošću tvrditi da je Niš apsolutna prestonica roštilja u Srbiji, Leskovčani,  praštajte !

Prijatno !!!

Kafane u Nišu i okolini