Filmski i muzički festivali u Srbiji

Filmski i muzički festivali u Srbiji

Najposećeniji i najinteresantniji su filmski i muzički ferstivali u republici Srbiji koji se mahom održavaju tokom letnjih meseci

Kao starijoj umetnosti od filmske, prednost ćemo dati prvo muzičkoj i prvo baciti kratak osvrt na muzičke manifestacije u Srbiji – festival.

EXIT festival

EXIT Festival Imali ma kakav muzički ukus, voleli naš tradicionalni ili pak nešto čvršći, avangardniji zvuk, u prastaroj legendarnoj podali na narodnjake i one koji slušaju zabavnu muziku, počasno prvo mesto u ovom blogu, slučajno ili namerno, daćemo ne najstarijem ali ipak svetu najpoznatijem muzičkom festivalu u Srbiji – EXIT Festivalu.

Festival EXIT je nastao 2.000 godine iz studentskog pokreta koji je bio nezadovoljan stanjem u zemlji, pokreta koji je želeo promenu, novi život, novu energiju. Nezvanično nazvan EXIT 00 je trajao 100 dana, dešavao se na levoj obali Dunava gde je održan bezbroj koncerata sa domaćim izvođačima i filmskih projekcija. Sledeće godine je prebačen u tvrđavu na Petrovaradinu, gde se i dan danas svakog leta, uvek u prvoj polovinu jula odigrava jedan od najvećih muzičkih festival u Evropi – EXIT.

U proteklih, evo već više od dvadeset godina, na mnogobrojnim binama na tvrđavi popularno nazvanim stejdževima, nastupao je ogroman broj najpoznatijih svetskih imena muzičke scene, od punk-a do world music-a, pop-a do trash metala, najvirtuoznijih magova elektronske muzičke scene do hip-hop izvođača.

Razna su imena su prošpartala, navešćemo samo neke : Prodigy, Jamiroquai, Iggy Pop, Slayer, Faith no More, Grace Jones, Nyle Rogers, Chemical Brothers, Motorhead, Massive Attack, Guns n’ Roses, Snoop Dog, Sex Pistols, Cypress Hill, Billy Idol, The Cure i mnogi, mnogi drugiNešto što je samo jednom ikada izvedeno u Novom Sadu daleke 2002. godine je KAOS night projekat Adama F-a, smešten na glavnu binu festival kome je dato cell veče.

Nastup je trajao od 23:00h do 07:15 ujutru narednog dana. Jedan za drugim ređale su se najveće legende Drum n’ Bass svetske scene : Grooverider, Adam F , DJ Hype, Bad Company i Andy C. Istorija pamti a i svi mi koji smo prisustvovali toj nezaboravnoj julskoj noći na “đavi”.

Muzički Festival u Guči

Muzički Festival u Guči Ili kako se zvanično naziva Sabor dragačevskih trubača se tradicionalno, još od 1961.godine održava u varošici Guča u zapadnoj Srbiji. Sva svetla umetničke Srbije uperena su prva nedelje meseca avgusta svake godine u trubače u Dragačevu. Ovaj jedinstveni muzički događaj poseti na desetine hiljada gostiju kako iz naše zemlje I zemalja regiona, tako i iz mnogih država Evrope pa I celog sveta. Svi imaju jednu stvar zajedničku – ljubav prema muzici i prema trubi. Himna ovog festival je pesma “ Sa ovčara I Kalblara” koju izvodi nekoliko stotina trubača istovremeno.

Jazz Festival Nišville

 Mnogi Niš prepoznaju, pored kvalitetnih I jedinstvenih kafana i svetski poznatom gostoprimstvu, po najvećem Jazz muzičkom festival u ovom delu Evrope – Nišvill-u. Od samog osnivanja festivala 1995.godine, ljubitelji Jazz-a su drugu polovinu svakog avgusta od tada u svojim agendama rezervisali za posetu Nišu. Do 2006.godine festival se održavao na letnjoj pozornici niške trvđave, odakle se preselio par stotina metara na plato iza Bali Begove dzamije gde se i dan danas održava. Pored jazz zvuka, nišlije i gosti  su imali priliku čuti mnogo širi muzički opus poput blues-a, Balkan music-a, etno zvuka, hop hop i rok zvuka. Širom cele tvrđave su raspoređene bine koje su otvorene za one koji nisu uspeli da obezbede ulaznice. Takođe u okviru ovoh dešavanja održava se veliki broj filmskih projekcija, otvorena je umetnička kolonija, otvorena izložba stripa.

Najpoznatija Jazz a i šire imena koja smo imali prilike da čujemo u “tvrđavu” su Bob Geldoff, Candy Dulfer, Gipsy Kings, Solomon Burke, , Inner Circle, Blues Brothers Band, Stanley Jordan, The Brand New Havies, Ron Carter, Alpha Blondy, Ginger Baker, Duško Gojković, Incognito, Jazzanova, Bill Evans …

Fest 

Fest je najveći filmski festival u Srbiji. Od 1971. godine, kada je prikazan film Stenlija Kjubrika “Odiseja u svemiru 2001.” U dvorani  doma sindikata I još nekim dvoranama srpske prestonice Beograda, ređala su se I ponekad premijerno prikazivana vanredna svteska ostvarenja filmske industrije. Počasni gosti festival su, pored ostalih bili, Katrin Danev, Robert de Niro, Harvi Kajtel, Miloš Forman, Džoni Dep, Sofija Loren …

Filmski susreti Niš 

Dok je većina filmskih festivala okrenuta režiji i internacionalnom filmskom ostvarenju uopšteno, niški filmski susreti su apsolutno okrenuti glumcima, zbog čega svake godine gradonačelnik  Niša uručuje ključeve grada glumcima – najbitnijim gostima Niša svake godine pri kraju meseca avgusta. Festival postoji od davne 1966.godine na inicijativu samih glumaca I od tada se održava na letnjoj pozornici niške tvrđave. Zvaničan naziv festival je Festival Glumačkih Ostvarenja. Mali je broj večeri tokom ovih skoro 60 godina festivala da bar jednu noć nije padala kiša, tako da je kišobran čest dodatak stajlingu skoro svih posetilaca koji dođu u tvrđavu.

Pored bardova srpskog I jugoslovenskog glumišta koji su dobili neku od nagrada na ovim susretima poput Velimira Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Pavla Vujisića, Mirijane Joković, Predraga Mikija Manojlovića, Dušana Janićijevića, Aleksandra Berčeka, najpoznatiji par koji je ikada došao u Niš su definitivno bili Elizabet Tejlor i Ričard Barton koji je glumio Tita u fimskom ostvarenju Sutjeska.

Postoji gradska legenda da legendarna Liz Tejlor nikada nije zaboravila boravak u Nišu zahvaljujući radniku Duvanske Industrije Niš koji nije odoleo pozadini američke oskarovke

Festivali u Srbiji