Kako se spremiti za kamino – put Svetog Jakova u Španiji?

Kako se spremiti za kamino – put Svetog Jakova u Španiji

Ovde ćete naći sve korisne informacije i odgovore na moguće nedoumice  ukoliko se odlučite da ispešačite put Sv. Jakova u Španiji, čuveni el Camino.

Izabrali ste jednu od ruta do Santjaga de Kompostele, i sada prelazite na praktičan deo – planiranje puta.Ovo može biti preplavljujuće ako ne počnete na vreme sa pripremama.

Jesam li u kondiciji za kamino?

Imate jaku želju da upoznate, i završite put sv. Jakova u Španiji. Svakako vas čeka mnogo novih poznanstava i zanimljivih iskustava, ali računajte i na neočekivane poteškoće i izazove na putu. Budite iskreni prema sebi i svojoj fizičkoj kondiciji. Ako već niste, krenite da vežbate: Stavite na leđa ranac sa jednom presvlakom, vodom, sendvičima, da teži do 10% Vaše težine. Otpešačite 20 km. I sutra opet. I prekosutra.

Ne zaboravite da će tako izgledati Vaša dinamika u danima hodočašća: rano ustajanje, hodanje od 6-8 sati dnevno, dolazak u konak za hodočasnike, tuširanje i pranje odeće, odmor, spavanje. I tako iz dana u dan.To ne znači da treba da ste profesionalni sportista da biste završili kamino. Najvažnija je želja i volja da se krene na taj put. Ukoliko ste neko kome umeren fizički napor nije stran, vremenom ćete hodajući razraditi svoje telo i pronaći svoj tempo.

Na kraju krajeva, setite se basne o zecu i kornjači.

Šta mi sve treba od stvari?

Važno pitanje. Preporuka je, kako smo već pomenuli, da na leđima nosite 10% svoje težine. Ovo deluje kao nemoguća misija, ali je skoro pa izvodljivo. Spremite vagu i olovku i papir za sabiranje. Ali ozbiljno.

Najbitnija stavka jeste obuća za pešačenje.

To može biti sve od planinarksih gojzerica, preko patika za trek, do planinarskih sandala. Da, dobro ste čuli. Onih sa zaštitom za prste. Kao alternativa zatvorenoj obući, sandale ovog tipa mogu pružiti vrlo dobrodošao luft stopalima. Jako je bitno da obuća bude razgažena. NIKAKO ne krećite na tako dugačak put u novim cipelama. Dobićete žuljeve i grčeve brže nego što biste pretpostavili.

Svaki peregrine hodočasnik treba da ima ranac.

Ranac (po mogućstvu, planinarski, sa kaišem oko kukova) ne treba da bude ni premali ni preveliki. Ne želite da imate osećaj kao da u njega možete da trpate i gomilate stvari, i kao Reese Witherspoon u filmu „Wild“.

U njega svakako treba da smestite:

 • 2-3 majice (po mogućstvu, aktivne),
 • Donji veš (ne preterujte sa količinom)
 • Aktivni šorts/bermude/pantalone jedan na vama, drugi u rancu. Zavisno od toga u kom periodu godine krećete na put, proučite vremenske prilike za regije kroz koje prolazite. Na kamino se najčešće ide leti iz više praktičnih razloga. To je period odmora i stabilnog vremena, i tada najveći broj hodočasnika u severnoj Španiji nosi kratke pantalone i šortseveu toku dana, pa čak i uveče.

Ukoliko ste planinar, već znate da je aktivna odeća plus za ovakav vid aktivnosti.Pribor za ličnu higijenu četkica za zube, pasta, šampon, sapun – ova poslednja stavka biće vam potrebna kako za tuširanje, tako i za ručno pranje odeće. Iako ćete povremeno nailaziti na smeštaj sa veš-mašinom, najčešće ćete veš prati ručno.

 • Papuče za tuš opet, što laganije, to bolje.
 • Peškir – što manji, to bolji. Stvar je ličnog ukusa, ali ukoliko zaista želite da što više smanjite gramažu svog ranca, umesto pufnastog i kabastog pamučnog peškira, ponesite peškir od mikrofibera koji možete pronaći u prodavnicama za planinarenje poput Decathlona, Intersporta, Iglušporta… Zašto? Veoma su laki, zauzimaju malo prostora i brzo se suše.
 • Aluminijumsku flašu za vodu znate one planinarske? Po mogućstvu, ne manje od 1 litra. Staklena flaša? Samo ukoliko želite da dodate par nepotrebnih stotina grama vašem rancu.
 • Alkohol/Povidon jod, vatu, gazu, kutiju Hanzaplasta, makazice, pincetu, iglu I konac Sve ovo je, između ostalog, potrebno za saniranje žuljeva koji će se, najverovatnije, pre ili kasnije, pojaviti na vašim stopalima.

+ savet: Iako je veoma verovatno da će vam to neko na kaminu pokazati, naučite kako da sanirate žuljeve.

 • Vreću za spavanje koja će biti vaša posteljina u danima kamina. Podloga za vreću nije neophodna, ali može biti zgodna u kritičnim trenucima kada vam jedino preostane spavanje na podu… Spavanje na podu?! Za odgovor na to pitanje, nastavite s čitanjem.
 • Šešir/kačket, naočare i kremu za sunce iz očiglednih razloga, bićete u mediteranskoj zemlji dobar deo dana izloženi suncu.
 • Par pari čarapa, takođe onih planinarskih, za hajk i trek. Ukoliko možete, pronađite one bez šavova – šavovi su neprijatelj stopalima na kaminu jer podstiču žuljeve. Stop žuljevima!
 • Čak i leti, u severnoj Španiji velika je verovatnoća da će biti kišnih dana. Zato, spremite laganu kabanicu. Ne paničite – u šortsu i kratkim rukavima, prekriveni kabanicom (koja, po mogućstvu, ide i preko vašeg ranca), bićete mokri ali ćete hodati sa osmehom na licu. Ne stajte, sem ako ne krenu gromovi. Neki od najuzbudljivijih dana na kaminu biće upravo ti, kišni. Dve-tri štipaljke –Možda zvuči smešno, ali ponekad će vam zatrebati da efikasno osušite veš na mestima gde se oskudeva ovim malim praktičnim predmetom.
 • Osim sendviča, uvek imajte u rancu par čokoladica, Bonžita, suvog voća Značiće vam svakako, a posebno na zahtevnim deonicama u brdovitim predelima.
 • Nikako ne zaboravite na pribor za jelo. Pod tim pre svega mislimo na švajcarski nož sa mnogim korisnim dodacima (bićete glavni u društvu kada treba da se otvori flaša vina), i na nešto malo lagano što je nož-viljuška-kašika, tzv. spork koji od srca preporučujemo.

Naravno, ne zaboravite da će švajcarac morati da ide u prtljag koji se čekira ako ste krenuli avionom.

 • Lična apoteka – sve ono što inače nosite kada krenete na bilo koji put.
 • Ukoliko ipak ustanovite da vam je ranac pretežak suvišne stvari možete poslati sebi poštom u grad u koji sigurno planirate da stignete.Na primer, u Ovijedu odete u poštu (Correos), spakujete suvišne stvari u kutiju i pošaljete ih sebi u Santjago. Tamo pokupite paket u pošti. Jeftinije nego da šaljete kući.

Štapovi za pešačenje

Štapovi za pešačenje to mogu biti oni planinarski, ili improvizovani drveni, pravi hodočasnički. Iako je popularno videti hodočasnika sa jenim štapom najbolje bi bilo da koristite par štapova jer, kako jedan fizioterapeut sa kamina kaže, „par štapova je još jedan par nogu“, i potrebno je rasporediti opterećenje na oba stopala ravnomerno.

Hodočasnička knjižica

Hodočasnička knjižica (el credencial),identifikuje vas kao hodočasnika puta Svetog Jakova.U nju unosite pečate lokacija kroz koje prolazite na svom putu. Potrebna su vam minimum dva pečata dnevno da biste, na kraju dana, dobili pristup smeštaju – prenoćištima za hodočasnike – albergues. Možete je nabaviti u crkvama i katedralama mesta iz kojih krećete na kamino. Za višekorisnih informacija, kao i gde da nabavite knjižicu,pogledajte ovde. Iako sada postoji i mobilna aplikacija ove knjižice, fizički primerak pun pečata ostaće vam kao veoma draga uspomena.

Kakav je smeštaj?

Na prvom mestu, tu su prenoćišta za hodočasnike – albergues. To su najčešće spavaone sa krevetima na sprat u okviru manastira ili kakve druge državne ustanove, gde se hodočasnici primaju po redosledu dolaska. Ovaj smeštaj se plaća simboličnom sumom (donativo), ali ne bi trebalo dati manje od 5 eura. Ukoliko zakasnite i naiđete na popunjen „alberge“, druga opcija su privatni hosteli (hostal), ili pansioni, gde se cene kreću do 20 eura. Ukoliko su i ta mesta puna, moraćete nastaviti put do sledećeg seoca sa smeštajem.

Ponekada je broj ljudi toliki, da radnici izlaze u susret time što puštaju hodočasnike da spavaju na dušecima ili na podu prenoćišta. Ovo, ipak, pokušajte da izbegnete time što ćete na vreme krenuti ujutru iz prethodnog smeštaja, oko 7-8 ujutru. I ne, ne upadajte u takmičarsku zamku sa drugim „peregrinosima“.

I da, ponesite čepiće za uši.

soaptap

Koliko mi je novca potrebno?

Postoji jedan prilično dobar kalkulator na španskom ( www.caminodesantiago.consumer.es ) koji će vam izračunati iznos koji treba isplanirati na osnovu početne i krajnje destinacije koje izaberete. Važi samo za smeštaj ili za smeštaj i propratne troškove (alojamiento + manutención).

Kako stići do polazne tačke? Odakle, uopšte, da krenem?!

Hodočasnik sam bira svoj put. Možete krenuti odakle želite. To ćete odlučiti na osnovu vremena kojim raspolažete. Do startnih mesta stižete avionom, autobusom, vozom, stopom itd. Do aerodroma u Beogradu odakle sam lete za Španiju prevezla me je ova kompanija FLiX . Naravno, lakše je stići do nekih popularnijih tačaka, kao što je San Sebastijan, ili Ovijedo. Najverovatnije ćete morati da kombinujete dve vrste prevoza da biste stigli tamo gde želite.

Info +: Minimum potreban da bi vam se izdala diploma o pređenom kaminu je 100 km pešaka i 200 km na bicikli/konju. Mnogi Španci, usled nedostatka vremena, prelaze kamino u etapama. Tako jedne godine pređu etapu od 100 km za 4 dana, pa iduće godine nastave odatle gde su stali, što je potpuno validno.

Stigli ste na startnu poziciju, šta vam je činiti sledeće?

Etika kamina nalaže da prvog dana ne treba grabiti smeštaj u prenoćištima za hodočasnike, koji će bolje poslužiti umornim pešacima koji pristižu. Umesto toga, rezervišite privatni smeštaj u nekom hostelu ili hotelu i krenite na kamino narednog jutra odmorni i čili. I još:

 • Prošetajte mestom, razgledajte ga. Možda ćete želeti da nađete knjižaru sa nekim zgodnim, džepnim izdanjem vodiča za rutu koju ste izabrali. Nije na odmet.
 • Odite do crkve/katedrale gde će vam izdati hodočasničku knjižicu. Za nju ćete platiti manju sumu novca (pre par godina koštala je 3eur).
 • Kupite u supermarketu hranu za naredni dan. I tako činite svakog dana na kaminu: hranu kupujte samo za naredni dan.
 • Barova, restorana, prodavnica ima često, i cene su pristupačne za hodočasnike
 • Vode, kao i hrane, ima dovoljno na putu. Kad god naiđete na izvor sa pijućom vodom, dopunite svoju (aluminijumsku) flašicu.

Još par korisnih saveta za kraj:

 • Kamino na španskom znači „put“ – to je vaš lični put, prilika da se povežete sa sobom u prelepim prirodnim predelima severne Španije. Oduprite se iskušenju da se takmičite sa drugim hodočasnicima u brzini.
 • Kojeg god pola da ste, ne strahujteda ćete na kaminu biti sami i nebezbedni – vrlo brzo upoznaćete druge peregrinose koji se, poput vas, kreću istim putem. Neki od njih biće Vaši usputni poznanici, a sa nekima ćete prepešačiti kilometre dobrog puta i podeliti smeh, (suze), razgovor, hranu.
 • Ne koristite kamino kao izgovor za turistički obilazak Španije. Osećaćete se konfuzno, i zbunićete druge hodočasnike. Zapamtite: kamino je duhovni put, povezivanje sa samim sobom i svetom u kojem živimo. Osetićete kako gubite ritam ulaskom u velike gradove. Detaljnu posetu Bilbaa, San Sebastijana, Pamplone i drugih prelepih španskih gradova ostavite za neku drugu priliku.
 • Kupite putno zdravstveno osiguranje.
 • I, ne gubite fokus: pratite žutu strelu ili školjku.

¡Buen camino!

PS Višnja, hvala.